7 valkuilen in communicatie binnen het bedrijf

7 valkuilen in communicatie binnen het bedrijf

Het kan nog wel eens lastig zijn om goed tot je collega of medewerker door te dringen. Heb jij hier ook wel eens last van? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met één van de communicatie-valkuilen die in dit blog worden besproken. Je kan wel roepen of mopperen omdat je collega niet doet wat je van hem vraagt. Dit zal echter niet tot het gewenste resultaat leiden. Het is namelijk vooral belangrijk dat je goed contact hebt en op één lijn zit. Alleen dan komt je boodschap aan. Benieuwd naar de 7 meest voorkomende valkuilen in communicatie? Lees dan verder!

Valkuil 1: De ander moet zich aanpassen, ik ben de baas

In dit geval moet de medewerker maar gewoon doen wat hem opgedragen wordt: luisteren naar de baas. Dit is vaak niet effectief. Bij communicatie zijn altijd twee partijen betrokken waardoor je geen controle hebt over wat de ander doet. Waar je wel controle over hebt, is hoe je ermee omgaat. Een andere actie van jouw kant zal ook zorgen voor een andere reactie bij je medewerker. Het is dus belangrijk om aan de juiste touwtjes zodat de medewerker uiteindelijk doet wat je zegt.

Valkuil 2: Zo zit ik nu eenmaal in elkaar

Ook een behoorlijke valkuil. Als je erg graag een bepaalde uitkomst wil, en deze ontzettend belangrijk is, is het een peulenschil om je eigen gedrag aan te passen. Denk maar aan de ontdekking van Darwin. Alleen de vogels die zich hadden aangepast, overleefden in hun omgeving. Binnen een bedrijf geldt dit ook: als je blijft doen wat je deed, dan blijf je krijgen wat je kreeg. In dit geval: dan blijf je last hebben van een medewerker die niet hoort wat je zegt.

Valkuil 3: Andere lichaamshouding

Het is een slecht begin als jij netjes rechtop in je stoel zit en je gesprekspartner onderuit gezakt zit. De ander kan hier geen goed gevoel bij hebben: wellicht heeft hij zelfs het idee dat je hem probeert te overtreffen. Als je allebei dezelfde houding hebt, zit je meer op één lijn. Je gesprekspartner zal het gevoel hebben dat jullie meer op elkaar ‘lijken’ en hierdoor op hetzelfde niveau zitten. Dit betekent niet dat je onderuit gezakt in je eigen stoel moet zitten als je probeert te communiceren. Maar, probeer je houding wel iets te versoepelen, zodat jullie wat meer op elkaar lijken zonder dat het er zo dik bovenop ligt. 

Valkuil 4: Te veel spiegelen

Pas op dat je niet te overdreven gaat spiegelen. Dus om op het vorige kopje terug te komen, ga niet ook overdreven onderuit gezakt in je stoel zitten. Dit kan uiteindelijk tegen je werken. Het gaat opvallen dat je ineens compleet anders gaat zitten dan normaal, en dit zal vragen oproepen. Wees daarom voorzichtig als je jezelf aanpast aan een ander. Je medewerker kan het idee krijgen dat je ze voor gek probeert te zetten.

Valkuil 5: Andere manier van praten

De afstand die er tussen jullie is kan ook worden veroorzaakt doordat jullie een andere manier hebben van communiceren. Denk hierbij aan de toon waarop je spreekt, het tempo, maar ook het volume. Als je gesprekspartner een stuk harder praat dan jij, zal je merken dat je niet echt op één lijn zit, het voelt vreemd. Probeer dit meer op elkaar af te stemmen en zult merken dat het gesprek heel anders zal voelen.

Benieuwd hoe je het best respectvol kunt communiceren? Lees dat dit blog!

Valkuil 6: Andere woordkeuze

Het contact kan ook moeilijk verlopen doordat jullie een compleet andere woordenschat hebben. Probeer je daarom in te leven in je gesprekspartner: Hoe is zijn woordenschat? Gebruik geen universitair jargon als je gesprekspartner een man van de straat is. Het zal dan lastig zijn om hem te krijgen waar je hem hebben wilt. Probeer dus het woordgebruik aan te passen zodat je zeker weet dat jullie elkaar begrijpen. Let wel: ga geen overdreven Jip en Janneke-taal gebruiken, dit kan de betreffende persoon een dom en betuttelend gevoel geven.

Valkuil 7: Je toont geen interesse in de ander

Als je uit het niets een boodschap naar je gesprekspartner slingert, kan dit nog wel eens verkeerd vallen. Wellicht kun je het beter even inkleden: maak een klein praatje over koetjes en kalfjes vooraf om alvast het contact te leggen bijvoorbeeld. Het kan over van alles gaan: het weer, wat je gaat doen van het weekend of een gemeenschappelijke interesse. Het zal in ieder geval het leggen van echt contact vergemakkelijken.

Samengevat

De belangrijkste conclusie is dat je de ander eerst het best kan ‘volgen’. Om dit te doen moet je goed observeren en ook veel oefenen om dit uiteindelijk succesvol te kunnen. Als er dan uiteindelijk goed contact is, dan is de kans groot dat je gesprekspartner jou zal volgen. Hij of zij zal meer openstaan voor je opmerkingen of ideeën. Dit is uiteindelijk wat je wilt toch, gehoord worden?

Eerder ook gepubliceerd op de website van De Team-Engineer https://www.de-team-engineer.nl

Over de auteur

Redactie ETAGO

ETAGO brengt praktische kennis, tools en voorbeelden over ondernemen, persoonlijke groei en marketing. Afkomstig van experts die hun kennis en ervaring maximaal willen delen. Met focus op het technische mkb. Ontwikkel jezelf met cursussen, workshops, artikelen en tools om te groeien, inspireer elkaar bij bijeenkomsten bij jou in de buurt en bouw je netwerk met mensen die snappen wat je bezighoudt. Versnel je ontwikkeling met ETAGO!