“Betere teams door versterken zachte kant”

“Betere teams door versterken zachte kant”

Interview met Jacqueline de Nood-Paree

Teams beter laten functioneren door de samenwerking en communicatie te versterken. Dat is in een notendop de kern van het werk van arbeids- en organisatiepsycholoog Jacqueline de Nood-Paree. Vanuit haar bedrijf met de toepasselijke naam De-Team-Engineer werkt ze aan wat zij noemt de ‘zachte kant’ van organisaties. Door het verbeteren van die zachte kant neemt de productiviteit toe en daalt het ziekteverzuim. Met die niet mis te verstane belofte heeft De Nood-Paree zich aangesloten bij de groep ETAGO-experts.

Wat is dat precies, de ‘zachte kant’ van organisaties?

“In bedrijven is verhoudingsgewijs veel aandacht voor de technische aspecten van het werk. Dat is niet zo gek, daar zijn de mensen goed in. Maar het werk vraagt meer dan goede vakkennis. Het gaat ook om de samenwerking en communicatie. Deze aspecten zijn vaak onderbelicht. Neem bijvoorbeeld de bouw, waar ik regelmatig wordt gevraagd. Een groot aantal bedrijven heeft te maken met hoge faalkosten en planningen lopen uit. Dat kost tijd en geld.”

“Werk vraagt meer dan goede vakkennis, het gaat ook om de samenwerking en communicatie”

En dat ligt aan de zachte kant?

“Voor een belangrijk deel wel. Als teams beter samenwerken en communiceren, kunnen problemen worden voorkomen. Teams zijn hechter en netelige kwesties komen sneller boven water. Hierdoor kan dus ook sneller aan de oplossing worden gewerkt. Dat leidt tot minder fouten en scheelt tijd. In een hecht team is ook de werksfeer beter, zijn werknemers meer betrokken en liggen de verzuimcijfers en het verloop een stuk lager.”

Jacqueline de Nood - workshop ETAGO

Hoe ga je precies te werk?

“Eerst kijk ik waar de bedrijfsmatige knelpunten liggen en hoe de verhoudingen zijn. Vervolgens ga ik in meerdere sessies met de teams aan de slag om te kijken waar de persoonlijke frustraties zijn. Vaak zeggen mensen: ‘aan mij ligt het niet’. Een logische reflex. En toch kan gedrag van een individu op de één of andere manier bepaalde ongewenste effecten hebben. Daarom maak ik iedereen deelgenoot van het probleem en tegelijkertijd van de oplossing. Ik ben een soort katalysator, ik breng het proces op gang.”

En hoe reageren mensen?

“Of ik nu aan tafel zit bij het middenkader of bij het bouwplaatspersoneel, zie je dat iedereen na verloop van tijd verrassend open is. Velen zijn blij dat er eindelijk eens iemand luistert. Die openheid is wat je wilt. In een hecht team is het immers belangrijk om elkaar feedback te kunnen geven. Ik zeg altijd: de kwaliteit van je team hangt af van de kwaliteit van de onderlinge interacties. Als de interactie maar met respect gebeurt. Daar leg ik dan ook de nadruk op.”

“In een hecht team is het belangrijk om elkaar feedback te kunnen geven”

Waarom heb je je aangesloten bij ETAGO?

“Het is een mooi platform voor het technisch mkb waar experts kun kennis en kunde delen. Je kunt er interessante workshops volgen en je netwerk vergroten. Je leert veel mensen kennen en ook van je vakgenoten kun je het nodige leren.”

Wat ga je bij ETAGO precies doen?

“Ik ben gestart met de workshop ‘Verbeter je team, verminder je faalkosten’. Hier leer ik de deelnemers beter functioneren in een team of een team als geheel, als ze hier leiding aan geven.”

Dat is bijna iedereen in Nederland!

“(Lachend:) Inderdaad, werkt niet bijna iedereen in teamverband? Als ik op een verjaardag vertel wat ik doe, zeggen mensen vaak: ‘dan moet je ook eens bij ons komen’. Kennelijk hebben veel mensen hetzelfde probleem.”

>> De Team Engineer

Over de auteur

Redactie ETAGO

ETAGO brengt praktische kennis, tools en voorbeelden over ondernemen, persoonlijke groei en marketing. Afkomstig van experts die hun kennis en ervaring maximaal willen delen. Met focus op het technische mkb. Ontwikkel jezelf met cursussen, workshops, artikelen en tools om te groeien, inspireer elkaar bij bijeenkomsten bij jou in de buurt en bouw je netwerk met mensen die snappen wat je bezighoudt. Versnel je ontwikkeling met ETAGO!