ETAGO is het helemaal met je eens: er is veel rotzooi online. Nietszeggende entertainment, de commercie druipt ervan af, of je hebt er al 10x over gelezen, of het is vooral voor Google geschreven en leest niet lekker. Hoe zorg je ervoor dat content waarde heeft en houdt? Bruikbare content mag best commercieel zijn en een merk tonen. Zolang de lezer er maar wat mee kan: hem verder helpt in zijn leven of zijn werk. Met het werkblad ‘Bruikbare content maken’ helpt ETAGO je op weg.
Er is al zóveel informatie online, voegen jouw informatie en jouw mening nog wel wat toe vraag je je af? Aan de andere kant: je ziet dat concurrenten of andere gewaardeerde organisaties in de markt zich veelvuldig laten horen. Hun informatie wordt in je netwerken gedeeld of is op een andere manier het onderwerp van gesprek. Online en misschien ook wel in print of bijvoorbeeld op beurzen en presentaties. Afkomstig van organisaties die zichtbaar zijn en een eigen geluid creëren. Online aanwezig zijn met bruikbare content. Die misschien zelfs als expert worden gezien, en meer dan jij wenselijk en juist vindt.
Meer content heeft niet minder waarde
Als er zoveel content wordt geproduceerd, zal het wel minder waarde krijgen, denk je?
En ben je bang dat wat jij te vertellen hebt te commercieel is? Dat de markt denkt ‘daar heb je hem/haar weer met nieuws over [jouw project of product]. Dat je denkt dat het kort en pakkend moet zijn, door een tekstschrijver ‘gecopywrite’? STOP! Je hebt het mis! En weg met die valse bescheidenheid!
Jouw content wordt niet snel als te commercieel gezien. Mits de lezer er wat aan heeft en betekenis voor hem heeft. Als dat je lukt zet je jezelf er mee op de kaart, op een eigen en authentieke manier. Op een manier die goed is voor je contacten en je business en ook nog eens bijdraagt aan je expertstatus.
Betekenis hebben wordt steeds belangrijker
Het toevoegen van betekenis aan dat wat je online en offline doet, wordt steeds belangrijker. Steeds meer zijn consumenten en bedrijven op zoek naar producten, diensten en activiteiten die er toe doen. Men zoekt bedrijven en leveranciers die duurzaam ondernemen, die hart hebben voor onze maatschappij, voor een betere wereld. En de mensen die daarnaar op zoek gaan zijn mensen voor wie niet per se de laagste prijs telt, maar informatie zoeken die hen inspireert en de weg wijst, voor hen dus bruikbare content is.
Betekenis wordt op internet steeds belangrijker. Maar komen ze uit bij te dunne content die niet spreekt, die niet duidelijk maakt wat de lezer er aan heeft, die geen perspectief biedt, of alleen een verkooppraatje is, dan klikt men weg.
Mensen storen zich niet aan merkprominentie online
Het grote lichtpuntje in deze blog is dat lezers digitale informatie niet snel te commercieel vinden. Het blijkt uit Nederlands onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Commerciële Communicatie (SWOCC). Als content bruikbaar is voor de lezer dan mag deze best commercieel zijn en een merk tonen. Zolang hij er maar wat mee kan: hem verder helpt in zijn leven of zijn werk. De afzender boet daarmee dus niet in op geloofwaardigheid en waardering.
Mensen storen zich niet zo aan merkprominentie in online artikelen, zo wijst dit onderzoek uit. Het stoort hen niet als het merk zich online laat zien, mits de content waarde voor hen heeft. Zowel uit de literatuurstudie als uit het uitgevoerde experiment blijkt dat informatieve content leidt tot een beter merkimago, hogere betrokkenheid en meer merkvertrouwen. Respondenten zeiden dat ze het vaakst naar dit type informatie zoeken op internet.
Jouw expertise is de bron voor betekenis
Dat een langere tekst zorgt voor een hogere plek in zoekresultaten en mensen zich niet storen aan merkprominentie online zijn 2 geweldige opstekers als je in de b2b werkt. In de zakelijke markt zoals in technische sectoren draait het om kennis, dát is de motor van ondernemen en van zakendoen.
Veel bedrijven en organisaties beschikken over een schat aan kennis en expertise, die heel waardevol is voor klanten en relaties. Het is de bron voor betekenis. Dit is ook een belangrijk uitgangspunt van contentmarketing. De hoeveelheid tekst is geen enkele beperking om kennis en informatie over te dragen, integendeel zelfs. Hoe langer hoe beter, op alle fronten. En dat vleugje commercie? Voeg dat gewoon toe als je bruikbare content wilt maken!
ETAGO helpt je met een handig model op 1 A4!
Bruikbare content maken met een werkblad
1. Ga warmdraaien
Van welke onderwerpen en issues weet je veel, waar ligt je expertise, waar loop je warm voor? Wat speelt er nu en straks in de markt? Denk na hoe je gezien wilt worden en hoe jij waarde toevoegt.
2. Verplaats je in de klant
Vraag 6 – 8 klanten en relaties met wat voor soort informatie je ze kun helpen. Wat houdt hen bezig, wat zoeken ze op internet.? Dat is niet gek en eng, maar wel slim. Ze zullen je graag antwoorden.
3. Maak een overzicht
Maak een overzicht en indeling van onderwerpen die uit je analyse en de klantgesprekken komen. Stel je in op content die echte problemen oplost en oplossingen biedt.
4. Hou je klant voor ogen
Hou de klant steeds voor ogen. Je weet waaraan hij of zijn behoefte heeft. Maak een shortlist. Bepaal de vorm van de content die je wilt maken.
5. Zoek de balans
Balanceer behendig tussen kennis en promotie. Zoek ook inhoudelijk de balans, zodat je de klante (lezer) tot het eind bij alle content betrokken houdt.
6. Stel je in op betekenis
Beter met enige regelmaat iets goeds van waarde en lengte maken waar je voor gaat, dan vaak iets maken dat kort is omdat je vindt dat het moet. Maak bruikbare content!
Download
Enthousiast geworden? Fijn, daar doet ETAGO het voor! Als jij ook bruikbare content wilt maken waar je klanten en relaties écht iets aan hebben download dan het werkblad. Dit is de leidraad voor je eerste opzet en inventarisatie. Je downloadt deze hier onder.
Succes!