Het coronavirus gooit veel plannen en activiteiten overhoop. Heb je een congres, cursus of event op de agenda dat je moet verzetten, of zelfs annuleren? Mij overkwam het! Tijdens ons proces ontstaat een lijst met 14 punten die je niet mag vergeten als jou dit overkomt. Hier vind je ze toegelicht, inclusief een factsheet met de tips in een notendop.
Lees dit artikel eerst diagonaal door, dan kun je snel bepalen waarmee je het eerst moet beginnen. Dit hangt uiteraard af van het moment waarop je de eerste twijfels en zorgen krijgt én de ernst van de aanleiding. De lijst is ongeveer chronologisch samengesteld, maar stappen lopen gelijktijdig en door elkaar heen. Dus pas je werkvolgorde aan, als je dit logischer vindt.
Deze tips zijn in een uitgebreider artikel op de Nederlandse marketingwebsite Frankwatching gepubliceerd, gelardeerd met persoonlijke ervaringen en overwegingen voor mijn project. Een verkorte Engelstalige versie die ik maakte staat op het Amerikaanse MarketingProfs. Onderaan dit artikel vind je de links.
>> Vind je regelmatig content maken lastig omdat je worstelt met je volle agenda?
Door 10x maandelijks mee te doen met de online ETAGO Contentklas verhoog je de kwaliteit en regelmaat van je teksten, met structuur en hulp van coach en klas. Als je meedoet maak jij minstens 10 teksten!! <<
1. Volg het nieuws
Als actualiteiten snel wijzigen zijn timing en bovenop het nieuws zitten cruciaal. Op het moment van schrijven vindt over exact 14 dagen het congres plaats dat ik organiseer. Het is een week nadat bekend is geworden dat er ook in Nederland coronapatiënten zijn. Houd het nieuws goed bij zodat je straks de beste beslissing kunnen nemen als dat noodzakelijk is.
2. Raadpleeg bronnen en protocollen
Raadpleeg naast de krant nog meer betrouwbare bronnen om de ontwikkelingen goed te volgen. Zoals bijvoorbeeld de sites van het RIVM, de GGD of andere overheidssites. Corona is geen crisis die er van de een op de andere dag is, maar het overrompelt onze maatschappij en ons leven fors. Heb je een protocol voor crisiscommunicatie, dan is dat waarschijnlijk deels bruikbaar, sla het er op na. Werk je in een team, verdeel dan de taken en stem dagelijks met elkaar af.
Heb je interne redenen om je event te cancelen of uitstellen, dan kun je deze stappen overslaan.
Klik op het plaatje en sla hem op of druk hem af!
3. Consulteer partners
Er komt wat beweging richting onze beslissing doordat de vertegenwoordiger van de Europese Commissie ons laat weten dat zij niet mag reizen. Ze stelt voor haar presentatie online te doen. Ik bel met de beursorganisator die ons congres host: hoe loopt het bij hen? Zij geven aan nog niet aan cancelen of verzetten te denken, maar het stelt mij niet 100% gerust.
Werk je in een team bespreek dan nu hoe men er in staat. Zien zij het zelf zitten om te reizen en zich onder de mensen te begeven? Heb je andere redenen om het doorgaan van je event te heroverwegen, wat zijn de gevoelens en de redenen dan? Dit geldt natuurlijk ook voor sprekers, partners en sponsors waarmee je samenwerkt of leveranciers die je al voor je bezig zijn.
Online vergaderen is nieuw voor velen en zal in de toekomst steeds vaker gaan gebeuren. Het kan nog wel eens lastig zijn om vanuit huis te vergaderen: veel afleiding, drukte en een slechte verbinding. Om een online vergadering in goede banen te leiden heb ik dit blog geschreven.
4. Check financiën en verzekeringen
Check contracten en afspraken. Is je event verzekerd, sla de polis er op na. En mogelijk kun je nog makkelijk – zonder veel kosten – de reservering afzeggen. Met een epidemie als Corona heeft niemand ervaring, de verzekering ook niet. Houd er rekening mee dat er door de verzekering niets vergoed wordt. Wat betekent dit voor je eigen organisatie en voor de eventuele samenwerkingen die je hebt?
Zelf besluiten tot annulering of uitstel is proactief en geeft veel voordelen. Zoals tijdwinst, rust in je team én in jouw hoofd.
Zijn bestellingen al geleverd, vraag dan of ze kunnen worden teruggestuurd. Misschien is het niet nodig en zijn ze alsnog bruikbaar als je event uitstelt. Kun of wil je niet van afspraken af en zijn betalingen nog niet volledig gedaan? Bekijk dan of je betaaltermijnen kunt verleggen. Als dit niet belangrijk is, stop hierin dan geen tijd.
5. Loop locatie en reserveringen na
Wil je het event wel door laten gaan maar op een later moment en op dezelfde locatie, ga dan zo snel mogelijk na welke data alle belanghebbenden én jezelf het beste uitkomen. Bij voorkeur communiceer je immers direct met je besluit tot uitstel óók de nieuwe datum. Moet je natuurlijk wel eerst weten of de belangrijkste personen voor je event dan ook kunnen.
Kun je niet op dezelfde locatie terecht of wil je dat niet? Dan is het slim om nu om je heen te gaan kijken voor andere locaties. Betekent wel direct nog meer werk!
Maak een overzicht van alle afspraken die je hebt gemaakt: boekingen, bestellingen, reserveringen. Met dit op een rij heb je snel in beeld wat je het eerst moet doen zijn als je cancelt of verzet én wat daarvan de consequenties zijn.
Misschien kun je met een congres aanhaken bij een beurs die later dit jaar plaatsvindt.
Hier vind je het overzicht van de beurs in de bouw, installatie, industrie en vastgoedsector.
6. Neem de beslissing
Het is niet verkeerd om de beslissing tot afzeggen of uitstel zo laat mogelijk te nemen, en in het geval van Corona, je te verlaten op de updates van het RIVM, de overheid of onze beursorganisator. Maar er is veel voor te zeggen om het heft in eigen handen te nemen en tijdig te beslissen. Dit voorkomt ook dat je ineens halsoverkop in de versnelling moet, omdat een ander dat doet. Het toont pro-activiteit en dat komt goed over. Bovendien geeft het rust in je team en in je eigen hoofd; je hebt immers werk erbij waar je niet op zat te wachten.
Zet alles op een rij wat je hiervoor al hebt onderzocht en bespreek het thuis. Dat deed ik ook en mijn partner en kinderen zeiden: uitstellen. Komt ook door de snelle veranderingen in berichtgeving en de paniekstemming die rondom het coronavirus ontstond, ik kan niet ontkennen dat dat mij ook heeft beïnvloed. Bovendien, een gratis evenement heeft soms veel no-show! Dat risico willen wij niet lopen.
Mijn projectleider overval ik er mee, maar ze pakt snel mijn zorgen op. Er volgt enig overleg, met als besluit dat we ons congres verzetten. Reden: de snelle verspreiding van het coronavirus in Nederland, we vinden het te riskant om de beslissing verder uit te stellen.
Wordt het een online evenement? Bekijk dan ons SIT-model voor het voorbereiden van online evenementen.
7. Maak de basistekst
Stel de minimale tekst samen die je voor alle communicatie kunt gebruiken: over de beslissing, de reden(en), de eventuele nieuwe datum en locatie en wat dit betekent voor de deelnemers. Maak een overzicht van de partijen die je gaat informeren en stem de tekst op hun situatie af. Noteer ook via welk kanaal je hen bericht, eventueel met data erbij.
8. Stop de registratie
Heb je de registratie nog niet gestopt, doe het dan nu! Verloopt dat via de eigen website, pas de aanmeldpagina aan en haal de link naar het aanmeldformulier weg. Gebruik je hiervoor registratietools dan helpen die je door dat proces heen. De basistekst (punt 7) heb je al opgesteld en die is hiervoor goed bruikbaar.
Verloopt de registratie via een partner informeer hen en lever een tekst aan die zij kunnen plaatsen.
9. Informeer team en personeel
Beleg een korte meeting waarin je iedereen tegelijk kunt informeren, live of online. Informeer hen niet alleen over de beslissing, maar ook over de communicatie en de aanpak voor afzeggen of uitstel. Verdeel nu ook al taken want dat ontlast jou!
10. Informeer sprekers en gasten
Mogelijk heb je je overwegingen al eerder besproken met sprekers en gasten, het is sowieso netjes én slim ze tijdig op de hoogte te stellen. Neem daarom tijdig contact met ze op en betrek ze ook over uitstel en de nieuwe datum.
11. Informeer partners
Naar partners toe kan het wat ingewikkelder zijn ze je besluit mee te delen. Dit hangt af van geld en belangen. Hoe groter het (verwachte) verlies, des te zorgvuldiger je dit moet doorlopen. Daarom adviseerde ik je al ruim van te voren je zorgen en twijfels met hen te bespreken zodat ze jou een beeld kunnen geven wat het voor hen betekent. Het kan handig of zelfs noodzakelijk zijn de beslissing voor cancelen of uitstel samen met hen te nemen. Hoe meer betrokkenheid en draagvlak, des te beter.
12. Informeer deelnemers
Naar deelnemers toe moet je zorgvuldig communiceren, of ze nu betaald of gratis hebben aangemeld. Vanuit de basistekst stel je de tekst samen voor de deelnemers. Je bepaalt op welke manier je hen gaat bereiken, per brief, email, nieuwsbrief, telefoontje. Bepaal wat mogelijk en haalbaar is. Geeft dit een boel werk, doe het dan samen met collega’s. Het moet snel, maar ook zorgvuldig.
13. Pas promotie en marketing aan
Zorg dat je zo snel mogelijk overzicht hebt waar betaalde promotie loopt en hoe je dit kunt stopzetten of onderbreken. Je hebt hierover bij punt 4 al nagedacht. Ga je uitstellen, dan hoef je campagnes niet stop te zetten, online en offline. Je moet wel nieuwe content aanleveren. Benut gelijk deze kans je content te verbeteren!
De stappen in de lijst lopen gelijktijdig én door elkaar heen. Pas je werkvolgorde aan als dat logischer is.
Dit overzicht vul je aan met alle andere vormen en kanalen waarop je iets over het congres hebt geschreven en gepromoot. Op je eigen kanalen en sociale media kun je content wijzigen en nieuwe content plaatsen. Denk ook aan kleine dingen als de email-handtekeningen!
Neem in je overzicht data en (gewijzigde) afspraken op, zodat je in een oogopslag kunt zien wat je wanneer moet doen.
14. Wijzig externe content
Zet de url’s van alle externe content in een overzicht, dat had ik gelukkig al gedaan. Helaas gaan wij verzetten naar een andere locatie, dat geeft een complexiteit in de communicatie. Ik ken alle journalisten die onze content hebben geplaatst dus neem met ieder contact op of gepubliceerde content kan worden aangepast.
Voor ons congres hadden wij met ons team een content’machine’ ontwikkeld. Ik hoop dat ik in de al gepubliceerde content de nieuwe informatie laten opnemen. De content die we in de planning hadden zet ik even on hold, want ik heb nog geen nieuwe datum.
Overigens ontstaan door het verzetten ook weer nieuwe kansen: we zouden een persbericht kunnen uitsturen over het uitstel mét de nieuwe datum en de nieuwe locatie.
Hulp hoe je je content zo aantrekkelijk mogelijk maakt voor een journalist, vind je in de blog
Maak je verhaal onweerstaanbaar voor de journalist.
Veel succes met je evenement!
Hier lees je het artikel op het marketingplatform Frankwatching, met meer persoonlijke ervaringen
Hier lees je de Engelse versie op het Amerikaanse MarketingProfs. Tip: als je je registreert voor een gratis account kun je alle artikelen op deze website lezen.