[niet ssues veroorzaken non-stop honger online, iedere dag opnieuw. Daar kun jij op inspelen. Geef jij je mening in een opiniestuk over een actualiteit en deel je dat in de media, dan word je gezien. Je kunt duizenden views behalen en je bouwt aan zichtbaarheid en waardering, van de media en van klanten en relaties. Het mes snijdt aan twee kanten: deel je opinie in de media en je wordt gezien en groeit als expert. Daarnaast: je werkt aan je eigen professionaliteit. Met een handig werkblad leg je het fundament.
Door de dominantie van internet zijn er erg veel kansen en kanalen om zichtbaar te zijn in de media. Op online platforms, websites van uitgevers en andere partijen die nieuws brengen. Natuurlijk zijn ook gedrukte media daarvoor nog steeds een prima kanaal. Dat kan via een persbericht, een achtergrondartikel of een interview.
Free publicity is de goedkoopste manier om op de radar te komen van je doelgroep. Op een onafhankelijke plek: de redactionele kolommen. Je krijgt inspiratie en ideeën voor je aanpak in de gratis online masterclass Free publicity van Saskia de Jong.
Deze blog gaat over het verpakken van je visie of opinie in een tekst waarin je aanhaakt bij een issue en je mening erover geeft. Een uitstekende manier om van je te laten horen.
Het handige werkblad van ETAGO helpt je!
Veel bedrijven en organisaties delen hun mening niet
Je mening vormen en via de media delen zit niet in het DNA van veel bedrijven en organisaties, omdat:
- Geen inzicht en kennis van de media
- Publiciteit staat niet op de interne agenda
- ‘Een journalist herschrijft alles’
- Vééél te druk met al het werk
- Onderschatting van de mediakansen
- Valse bescheidenheid
- Angst contact te leggen met een journalist
Deze problemen leggen gelijktijdig oorzaak en gevolg bloot: geen kijk op en kennis van publiciteitskansen betekent geen agendering en geen aandacht, althans niet structureel.
Natuurlijk heb je een mening!
Tuurlijk, iedereen heeft wel een mening over een issue, toch? Minimaal over het weer en andere zaken die ons allemaal bezighouden, zoals plastic soup en andere toestanden in de wereld. Maar over je werk, je organisatie, de markt, de toekomst en al het andere waarbij je zakelijk bent betrokken heb je óók een mening. Of je kunt hem vormen.
Het verbaast je misschien: lukt het je die in een goed en goed leesbaar verhaal te vervatten dan plaatsen redacties jouw artikel graag en meestal ongewijzigd. Het eerste dat helpt is je mening op te schrijven, gewoon, voor jezelf. Probeer eens een paar goedlopende zinnen te maken van de mening die je ergens over hebt. Bijvoorbeeld over: is het bouwen van meer huurwoningen een taak voor de gemeente of niet? Of: de robotisering is een ramp voor de maakindustrie. Oké deze zijn erg groot en algemeen, maak het maar kleiner.
Heb je een mening? Maak er eens een paar goedlopende zinnen van
Je mening delen in de media maakt je zichtbaar
Jouw mening of visie is een hulpmiddel voor lezers om de actualiteit in de wereld te begrijpen. Jouw opinie zorgt voor duiding en voedt de discussie. Redacties ontvangen graag artikelen met een duidelijke mening of visie, het is goed voor hun uitgave. Maar het is ook goed voor jouw zichtbaarheid. Niet van vandaag op morgen, maar zeker op de lange termijn. Geef het wat tijd.
Wie een mening heeft, wordt gezien en (h)erkend. Dat draagt bij aan je expertstatus. Frequent een persbericht verzenden is daar ook goed voor, dat lees je hier.
Maar – eerlijk is eerlijk – het verkondigen van je mening, het formuleren van een visie, dat hebben de meeste mensen niet in een uurtje helder. Daar gaat het een en ander aan vooraf. Daarover later.
Wat is een issue?
Een issues is een omstreden kwestie die de mensen bezighoudt, iets dat opschudding veroorzaakt. Dat kan in positieve zin zijn, maar is vaak negatief geladen. Het nieuws gaat immers vaak over ellende en rampspoed. Denk aan de problematiek van plastic soup, klimaatverandering, energietransitie, nepnieuws. Dit zijn issues die de gehele maatschappij bezighouden, zelfs mondiaal. Ze kunnen kortlopend zijn, maar zijn vaak langdurig actueel.
Op nationaal niveau spelen ze ook, zijn er issues van afgeleid en zijn er kwesties die alleen in ons land aan de orde zijn. De vennootschapsbelasting die multinationals in Nederland nu niet afdragen. Dieren in de Oostvaardersplassen moeten wel of niet worden bijgevoerd. Op termijn gaat onze gaskraan dicht, de gaswinning is voor veel Groningers op een ramp uitgelopen; hun huis is onbewoonbaar geworden.
Ook op lokaal niveau speelt het. Iedere gemeente heeft met issues te maken: een park dat moet verdwijnen voor woningbouw, een spoorwegovergang waar veel ongelukken zijn. En daar hebben alle inwoners een mening over.
Een issue heeft impact op organisaties. Ook weer: in positieve zin en in negatieve. Een bedrijf kan de deur sluiten als een issue op een crisis uitloopt. Een bedrijf kan uit een issue ook kansen halen. Er zijn inmiddels verschillende systemen op de markt om huizen aardbevingsbestendig te renoveren of nieuwe zo te bouwen. Speelde de Groningse problematiek niet, dan waren die innovaties niet in ons land uitgerold. Issues kunnen dus tot nieuwe producten en nieuwe markten leiden.
Zie een issue niet als bedreiging waarvoor je moet wegduiken. Zie het als een kans om jezelf en je bedrijf of organisatie te positioneren.
Wat is een opiniestuk?
Een opiniestuk is een artikel in een krant, tijdschrift of op een plek online waarin je je mening geeft over een actuele gebeurtenis. Het kan ook in de vorm van een blog, column of ingezonden brief.
Actualiteit en originaliteit zijn leidend en timing is cruciaal. Het moet op het juiste moment en aan de juiste redacteur worden aangeboden.
Voor een opiniestuk zijn actualiteit en originaliteit leidend en is timing cruciaal
Hoe beter je inspeelt op actualiteit en reuring met een interessant onderwerp, iets toevoegt aan discussie of debat en je de weg in het medialandschap weet, des te beter zal het je lukken om met je opiniestuk in de media te komen. Als het door sociale media wordt opgepikt kan je bereik veel groter worden. Hier lees je meer over het opiniestuk.
Gewenst: een nieuw inzicht dat goed is voor de maatschappij
Een opiniestuk is een beetje op de barricaden klimmen, maar dan veiliger en minder riskant. Kenmerk van het opiniestuk is namelijk dat het je de gelegenheid geeft je eigen zaak, project, organisatie, of bedrijf op de kaart te zetten. Vandaar dat belangenorganisaties, wetenschappers, maar ook politici vaak van dit format gebruikmaken. Ze nemen een standpunt in en brengen een eigen inzicht. Is niemand daar eerder op gekomen en is het echt nieuw, dan maakt dat je sterker. Het maakt je nóg sterker als dat standpunt niet puur gedreven is door eigen gewin, maar de maatschappij helpt en logisch aansluit bij je eigen bedrijfsstrategie.
Snel en compact je mening delen
In de hiërarchie van je mening delen staat een opiniestuk voor mij bovenaan de lijst vanwege de compleetheid, omdat het een afgerond verhaal is en omdat je het zelf maakt. Een prima hoger doel en inspiratiebron.
Vind je het een brug te ver een echt opiniestuk te maken? Je kunt nu beginnen op kleinere en compactere schaal je mening te delen. Je deelt wel degelijk, maar op een eenvoudiger manier.
Zelf iets schrijven of ergens op reageren
Hier volgen een paar voorbeelden hoe je dat kunt aanpakken. Je kunt zelf iets schrijven of ergens op reageren. Dat laatste is wat veel op sociale media gebeurt (en meer dan een like is), zoals in de tijdlijn op Linkedin.
- Een reactie of quote van jou wordt meegenomen in een groter verhaal
- Je wordt geïnterviewd voor je (korte) reactie op een kwestie
- Je reageert op een artikel in de krant via een ingezonden brief
- Je tipt een redactie voor een actueel onderwerp en sluit jouw mening bij
- Je schrijft een blog voor een online platform (in jouw markt)
- Je reageert inhoudelijk op een post van iemand op Linkedin
En natuurlijk: je kunt je mening en opinie ook in een artikel op je eigen site zetten.
Voorbeeld: scenarioberekening saldering
Recent sprak ik een installatieadviseur. Hij had veel publiciteit gekregen door een persbericht over een berekening van 3 scenario’s. Hij was verbaasd dat het zoveel commotie had veroorzaakt, hij vond het zelf een klein onderwerp, maar dat onderschatte hij (in positieve zin). Er had onder andere een stukje over in de Volkskrant gestaan en op sociale media waren veel reacties geweest. Hij had er ook een post over geschreven op een online kennisplatform. In 2 maanden tijd was die 2.500 keer gelezen, er hadden ook veel lezers op gereageerd.
Aanleiding was een politiek geladen issue: het einde van de salderingsregeling. Als je meer duurzame energie opwekt dan je zelf nodig hebt, kun je geld verdienen. Dat heet salderen. De regeling gaat op de schop omdat de overheid veel energiebelasting misloopt. Een actueel issue waar veel media geregeld over berichten, ook omdat de veranderingen en de termijn ervan diverse keren zijn uitgesteld.
De adviseur in dit voorbeeld speelde uitstekend in op de vraag van de markt en de behoefte van de media. Hij heeft 3 dingen slim gedaan:
- Kennis: hij heeft eigen kennis ontwikkeld
- Opinie: hij heeft zijn kennis vervat in een opinie
- Issue: hij reageert op een kwestie die de markt bezighoudt
Stappenplan Vorm en deel je opinie
En nu jij! Voor ETAGO heb ik de 6 stappen in een werkblad uitgeschreven waarmee jij zelf aan de slag kunt. Je downloadt het onderaan deze pagina.
Tips als je je opinie wilt delen
Nog een paar tips om rekening mee te houden:
- Hou het altijd positief
- Klim alleen in de pen als je iets toevoegt
- Denk in originele en verrassende oplossingen
- Laat zien dat je je vak beheerst, ook in tekst
- Houd je eigen (marketing)doelen altijd scherp
Plus een tip uit eigen keuken: deze blog zit vol met kennis en inspiratie om je opiniestuk of artikel bij een journalist te pitchen, zodat jij en je mening worden opgemerkt.
De blog: Bruikbare content mag best commercieel zijn, is ook informatief voor je. Gaat niet specifiek over opinieschrijven, maar kan je zeker inspireren. Je leest hem hier.
Download het Werkblad
Als jij van je mening een goed gefundeerde opinie maakt en deelt in de media, dan word je gezien. Dat geeft je dubbel profijt: je maakt jezelf zichtbaar en groeit als expert. Plus: je werkt aan je eigen professionaliteit; je oefent in (nog) beter nadenken, analyseren én schrijven! Met het werkblad ‘Vorm en deel je opinie’ van ETAGO leg je het fundament.