Frequent een persbericht sturen is goed voor je expertstatus

Frequent een persbericht sturen is goed voor je expertstatus

Het persbericht, iedereen weet wat het is. Veel gebruikers laten er kansen mee liggen of gebruiken het format verkeerd, velen doen er niet of nauwelijks iets mee. Terwijl het bijdraagt aan je expertstatus in de markt, zeker als je frequent een persbericht verzendt. Een persbericht draagt daar 4x aan bij. In deze blog van ETAGO lees je hoe. En: de journalist is een belangrijke intermediair die jouw status aanwakkert.

Lang geleden liep ik stage op de PR-afdeling van een grote verzekeraar. Wekelijks gingen er persberichten de deur uit. Dat was een moment waarop collega’s om tafel zaten om samen de mailing de deur uit te krijgen: door persberichten te vouwen en met een foto in een envelop te stoppen met een adressticker erop. Honderden per keer, week in, week uit. Mailen deden we nog niet, een fax stond alleen in de postkamer. Hoewel het bijna niet meer is voor te stellen, was zo’n verzending per post tot voor kort de werkwijze bij veel organisaties.

Free publicity is de goedkoopste manier om op de radar te komen van je doelgroep. Op een onafhankelijke plek: de redactionele kolommen. Je krijgt inspiratie en ideeën voor je aanpak in de gratis online masterclass Free publicity van Saskia de Jong op 10 maart 2022 van 10 tot 11 uur.

Internet maakt het persbericht nog kansrijker

Internet en mail maken persberichten versturen nu op alle fronten een stuk efficiënter. Internet maakt het persbericht nog kansrijker dan vroeger: online media hebben iedere dag verse content nodig. Bovendien: redacties dunnen uit, vrije nieuwsgaring wordt zeldzamer. Ik vind dat het persbericht zelfs de motor van je online zichtbaarheid is. Wat een kansen voor free publicity! Ik zet ze op ETAGO.nl graag voor je op een rij.

Het persbericht heeft 5 problemen

Toch zie ik door de jaren heen dat veel hetzelfde blijft en kansen worden gemist. Marketing en communicatie zijn als disciplines vooral doorontwikkeld en geëvolueerd mede dankzij het internet. Maar perscommunicatie is nog niet zoveel veranderd, ondanks de digitale mogelijkheden. Dat betreft zowel de aanpak als de inhoud.

Bedrijven en organisaties hebben 5 problemen met het persbericht:

  1. Blind zijn voor de nieuwswaarde van eigen onderwerpen en activiteiten
  2. Van iets nieuwswaardigs geen aantrekkelijk en kloppend verhaal maken
  3. Geen echt nieuws verspreiden, maar vooral een commercieel praatje
  4. Geen kennis hebben van titels en mensen, waar moet het naartoe?
  5. Geen beeld meesturen of links toevoegen naar meer informatie

HELP, niemand weet dat je een expert bent

Waar leiden die problemen toe? Tot niet of niet goed zichtbaar zijn in de media, of in ieder geval minder dan concurrenten, die wél weten hoe ze het moeten aanpakken. Ander gevolg is dat wat je kunt, weet en doet minder bekend is in de markt. In ieder geval bij potentiële klanten, maar mogelijk zelfs bij je klanten en relaties. En wat de journalist betreft, die kan jou en je kennis en expertise niet op waarde schatten. Logisch, want hij kent je niet.

Je bent een expert op een bepaald vakgebied, maar de markt weet het niet want leest er niet over. Dat kost altijd omzet en business, of vertraagt of beperkt verdere groei van je bedrijf of organisatie.

YES, je bent een bekend expert

En als je de media wel frequent via bijvoorbeeld een persbericht laat weten met welke nieuwe dingen je bezig bent of bij bent betrokken, dan word je steeds beter gezien in en door de media en groeit je expertstatus. Want je bent zichtbaar en herkenbaar. Ze plaatsen jouw nieuws als ze weten dat de inhoud klopt, goed geschreven is, relevant is voor hun lezers, enzovoort.

Als je bekend staat als expert vraagt een journalist je om ideeën, kopij en interviews

Journalisten plaatsen het omdat ze je kennen. Ze vragen je zelfs om ideeën, kopij en interviews; jij bent een expert. Vul zelf maar in wat dat voor je business kan betekenen! Hoe je nieuws en kopijsuggesties pitcht bij journalisten lees je hier.

Wat is een persbericht ook al weer?

Toch nog even een stukje theorie, want die is niet voor iedereen helder. Een persbericht is een kant-en-klaar verhaal over iets nieuws dat je naar de media stuurt die gelezen worden door je doelgroep.

Dus één bericht dat naar een vooraf geselecteerde medialijst gaat. Dat kunnen vakbladen zijn, maar ook dagbladen, of radio- en tv-programma’s. En natuurlijk: online én gedrukte media. Bloggers, niet te vergeten. Media kunnen de tekst onverkort overnemen, journalisten kunnen het herschrijven, of ze maken er een eigen verhaal van of verwerken het in een groter artikel.

Een persbericht is een prima vorm om iets nieuws bij veel media onder de aandacht te brengen. Een persbericht verstuur je als je écht iets nieuws hebt en dat wereldkundig wilt maken. Wat nieuws is lijkt nogal eens een breed begrip. Maar dat is het niet: iets is nieuws als je er nog niet eerder over hebt geschreven. Punt.

Het lijkt helder en dus eenvoudig, maar dat blijkt het vaak toch niet te zijn. Want persberichten hebben vaak het euvel, zo hoor ik vaak van journalisten, dat ze geen nieuws bevatten, of te commercieel zijn. En: hoe beter de inhoud en vorm van je persbericht, des te meer kans je hebt dat je er mee scoort in de media. Bouwen aan betekenis met waardevol nieuws dus, in deze blog lees je daar meer over.

Iets is nieuws als je er nog niet eerder over hebt geschreven

De inhoud: de 5 W’s

De inhoud bouw je op volgens de 5 W’s: wie, wat, waar, wanneer en waarom. En vergeet vooral de H van het ‘hoe’ niet. Aan de hand van dit rijtje stel je de inhoud van het persbericht vast en beschrijf je het nieuws. Dat doe je zo oprolbaar mogelijk: het belangrijkste bovenaan, zodat de journalist vanaf de onderkant kan inkorten afhankelijk van de beschikbare ruimte voor publicatie.

Als je online zoekt op ‘persbericht maken’ of op ‘free publicity’ krijg je in beide gevallen meer dan 100.000 Nederlandse resultaten. Daar zit veel info bij waar je wat aan kunt hebben om dat schrijfproces en de inhoud goed onder de knie te krijgen. Deze blog kan je inspireren je nieuws te maken dat opvalt: Je persbericht in de spotlights door de 6V checklist.

Persbericht draagt 4x bij aan je expertstatus

De journalist is een belangrijke intermediair die jouw expertstatus aanwakkert. Op deze 4 manieren draagt het persbericht daaraan bij:

1. Maakt je vindbaar in Google

Wie op zoek is naar informatie over een onderwerp en iemand zoekt aan wie hij aanvullende vragen kan stellen (een expert), kan bij jouw webpagina uitkomen. De journalist ook. Mits het persbericht op je website staat.

Iedereen begint met zoeken op Google, een journalist ook. Werk je in een grotere organisatie zet dan op de webpagina erbij welke expert-collega alles van dit onderwerp afweet.

2. Geeft glans aan je geloofwaardigheid

Hoe meer nieuws op je website staat of elders erover vindbaar is, des te eerder sta jij of jouw organisatie bovenaan de shortlist als men op zoek is naar een expert. Er zijn immers meestal nog meer experts….

Heb je meer persberichten op je site staan dan geeft dat een journalist ook de bevestiging dat je professioneel met externe zichtbaarheid bezig bent.

3. Werkt uitstekend als relatiebinder

Een persbericht is een uitstekende manier om een relatie met een journalist op te bouwen. Je kunt er nog een paar persoonlijke regels bij doen. Maar uiteindelijk is hij gewoon op zoek naar nieuws, een goed verhaal of interessant haakje. Hoe frequenter en gerichter je nieuws uitstuurt, des te steviger die relatie kan worden.

4. Versterkt je professionele presentatie

En is het moment daar dat je wordt gebeld of voor de camera iets over je nieuws moet vertellen, dan kun je dankzij het format van het persbericht je boodschap helder, compact en vooral overtuigend verwoorden zodat je je professioneel presenteert.

De journalist is een belangrijke intermediair die jouw expertstatus aanwakkert

Schrijven is core business

Met alle huidige online mogelijkheden is je bekwamen in tekstschrijven dagelijkse kost voor iedereen geworden. Schrijven is nu core business voor ieder bedrijf en iedere organisatie, klein en groot, in elke branche.

Bovendien: informatie die je graag op een andere plek dan je eigen kanalen geplaatst wilt hebben moet een interessante, actuele en originele insteek hebben. Als je de journalist overtuigt van de waarde en relevantie van jouw nieuws voor zijn lezer, werkt jouw persbericht ook aan je expertstatus. De journalist is een belangrijke intermediair die jouw expertstatus aanwakkert!

Over de auteur

Saskia de Jong

Als marketeer en mediakenner in de b2b ben ik onder de naam DeJong&Verder al sinds 1995 werkzaam. Frequente zichtbaarheid met een goed verhaal vormt dagelijks mijn rode draad in wat ik voor klanten doe. Ik heb veel ervaring met marketing en communicatie in de technische sector. Ik ben ervan overtuigd dat je je sneller kunt ontwikkelen als je inspiratie vindt bij een netwerk van gelijkgestemden. Dat is de reden waarom ik ETAGO heb opgericht.