Je persbericht in de spotlights door de 6V checklist

Je persbericht in de spotlights door de 6V checklist

Heb je nieuws over onderzoeksresultaten, een nieuw of verbeterd product, nieuws vanuit je organisatie, een aankomend event, iets te melden op strategisch niveau? De 6V checklist free publicity loodst je langs 22 kenmerken zodat je er een goed persbericht over maakt waar een journalist niet omheen kan en hem overtuigt. De kenmerken vallen in 6 categorieën die alle met de letter V beginnen: Verhaal, Versterk, Versnel, Verbeter, Verrijk en Verbreed. ETAGO expert Saskia de Jong ontwikkelde de 6V checklist free publicity waarmee je van een nieuwswaardig topic onweerstaanbaar nieuws maakt. Hij zet je persbericht in de spotlights bij de journalist.

Een persbericht heeft vaak 2 problemen zeggen journalisten: er zit geen nieuws in of het is te commercieel. Veel teksten halen nooit de redactionele kolommen, in de pers komen ze niet. Een groter euvel is dat veel bedrijven en organisaties er niet aan beginnen, om uiteenlopende redenen. Ze komen dus niet eens in beeld bij de journalist, laat staan bij zijn lezers. En dat is eeuwig zonde. Want de journalist staat open voor wat er in de markt leeft.

6V checklist helpt een goed persbericht te maken

Kun je wel wat hulp en inspiratie gebruiken om een goed persbericht te maken? Voor jou is de 6V checklist free publicity gemaakt. De checklist bestaat uit 22 punten in 6 categorieën die je inspireren nieuws te maken dat opvalt. Ze beginnen alle met de letter V, vandaar: de 6V’s.

6V checklist free publicity

Helaas zit in de pers komen niet in het systeem van veel bedrijven en organisaties. Ze laten kansen liggen omdat ze onvoldoende of geen weet hebben van hun nieuwswaarde. Of omdat een persbericht verzenden niet op de genda staat. Terwijl het bijdraagt aan je expertstatus als je frequent een persbericht verzendt en actief bent met free publicity.

Hoe werkt de checklist?

Begin bovenaan en loop de lijst naar beneden toe door. Denk over alle punten na en overweeg ze. Er zal een aantal zijn die je kunt toepassen en andere die niet opgaan voor jouw topic. Dat is prima, je hoeft niet alles toe te passen. Ik adviseer je wel steeds minimaal één punt uit te werken uit de categorieën 2 tot en met 6. Heb je de lijst doorgenomen en je selectie gemaakt, dan heb je voldoende ingrediënten bij elkaar om er een onweerstaanbaar bericht van te maken.

En een hart onder de riem. Want schrijven is weliswaar een vak, maar is je persbericht niet perfect geschreven maar wel nieuwswaardig, dan is er een grote kans dat de journalist het toch opmerkt. Dat is namelijk zijn vak. Hoe je een journalist benadert als je hem persoonlijk een kopijsuggestie wilt doen, lees je hier.

6V checklist free publicity

Voordelen van de 6V checklist free publicity

  • Helpt je van een nieuwswaardig topic onweerstaanbaar nieuws te maken
  • Met inhoud die breder insteekt dan alleen het nieuwsfeit en daarom redactioneel overeind blijft
  • Door extra’s toe te voegen die het online goed doen
  • Zodat je persbericht sneller kan worden verwerkt en geplaatst
  • En de inhoud de basis kan vormen voor verdere uitrol (online)
  • En jij een betere ‘neus’ krijgt voor nieuws maken!

>> Je leest er alles over in de blog van Saskia

Over de auteur

Saskia de Jong

Als marketeer en mediakenner in de b2b ben ik onder de naam DeJong&Verder al sinds 1995 werkzaam. Frequente zichtbaarheid met een goed verhaal vormt dagelijks mijn rode draad in wat ik voor klanten doe. Ik heb veel ervaring met marketing en communicatie in de technische sector. Ik ben ervan overtuigd dat je je sneller kunt ontwikkelen als je inspiratie vindt bij een netwerk van gelijkgestemden. Dat is de reden waarom ik ETAGO heb opgericht.