Interview met Suzan Groeneveld
Online marketeer Suzan Groeneveld werkte jarenlang in het toerisme, de botenbouw en de techniek. Zij onderbrak haar loopbaan voor een zeiltocht naar en over de Middellandse Zee, samen met haar man. Tijdens deze reis schreef ze haar ervaringen op in blogs. Ze bouwde haar eigen website en werkte aan haar online profilering en vindbaarheid. Vandaag de dag doet zij dat nog steeds, maar nu voor ondernemers in het mkb. Ze redigeert en vernieuwt, helpt bij productmarketing, social posts, Google Ads en Facebook-campagnes. Suzan Groeneveld is een van de experts van ETAGO. Met blogs en workshops zal zij haar uitgebreide kennis met jou delen.
Je bedrijf heet Sobat Kras Services, wat een bijzondere naam!
“Het komt uit het Maleis. Tijdens onze reizen zijn we op de prachtigste plekken gekomen. Sobat Kras betekent zoiets als ‘goede vriend’, of ‘hechte binding’. Dat is ook precies wat ik wil uitstralen. Alleen door heel dicht bij de mensen te staan, kom je te weten wat hen bezighoudt, welke producten zij maken en waar ze met hun onderneming naartoe willen.”
Wat vind je van de manier waarop bedrijven zich online presenteren?
“Veel ondernemers en zzp’ers hebben een zelfgemaakte website. Vaak klopt de informatie wel, maar is hun site totaal niet up-to-date. Belangrijke delen vallen op de smartphone weg, of de beveiliging is niet op orde.”
Nu ga je ervan uit dat mensen ook echt op die site komen…
“Zoekoptimalisatie is natuurlijk een essentieel punt! Goed gevonden worden is een regelrechte stimulans voor je omzet. Maar dat niet alleen. Je kunt mensen eenmaal op je website ook afschrikken. Dat zit ‘m vaak in de laadsnelheid. Daarom adviseer ik om foto’s niet te zwaar te maken en pas in te laden als een pagina wordt geopend. Mensen zijn wat dat betreft een beetje verwend door de websites waarbij de snelheid en weergave optimaal zijn. Voor veel bedrijven is er dus werk aan de winkel.”
Waarom heb je je aangesloten bij ETAGO?
“Vanwege het concept. ETAGO is een uniek platform waar technische mensen uit het mkb hun kennis delen. Dat spreekt mij erg aan. Er is veel face-to-face contact tijdens cursussen en workshops. Deze worden afgesloten met een netwerkbijeenkomst. Zo komen mensen echt nader tot elkaar.”
“Ik geloof in korte lijnen, pas dan leer je elkaar goed kennen”
Zijn er niet al netwerkbijeenkomsten genoeg?
“Er wordt van alles georganiseerd, vaak op grote schaal. Tijdens die bijeenkomsten zie je veel mensen bij elkaar komen, maar de interactie is nergens zo groot als tijdens een samenkomst van, zeg, tien mensen uit een specifiek vakgebied. Ik geloof in die korte lijnen. Pas dan leer je elkaar goed kennen. Zelfs mensen die niet erg assertief zijn, komen in een kleine en vertrouwde setting goed tot hun recht.”
Wat ga je bij ETAGO precies doen?
“ETAGO geeft mij de gelegenheid om mijn kennis via blogs en workshops te delen. Wie meedoet aan ETAGO kan mij bellen voor kosteloos advies. Dat klinkt misschien gek. Maar hun vragen geven mij veel inspiratie voor nieuwe blogs en dienstverlening vanuit mijn bedrijf.”
“Met ETAGO kan ik mijn kennis via blogs en workshops delen”
Wat zou je aan de lezers willen meegeven?
“Dat ze vooral niet moeten denken dat ze weinig of niets te bieden hebben. Natuurlijk kun je bij ETAGO terecht om alleen kennis op te halen. Maar mensen weten vaak véél meer dan zij zelf denken. Tijdens de workshops gaan we dat bewustzijn aanwakkeren. We willen een zo groot mogelijk rendement en zoveel mogelijk kennis op tafel krijgen. En dat kan ook. Want als mensen zich bewust worden van hun kennis, zijn ze veel creatiever en komen ze met verrassende invalshoeken. Daarmee helpen zij zichzelf en anderen vooruit. Dat is voor mij de kracht van ETAGO. Op dit platform helpen mensen zichzelf en elkaar, ze groeien en komen ze samen op een hoger niveau.”