Mediachecklist voor je beursdeelname

Mediachecklist voor je beursdeelname

Staat er binnenkort een beurs in je marketingplanning? Dan komt er dus een drukke tijd aan. Ongetwijfeld werk je met een draaiboek of gebruik je een beurschecklist. Maar zeg eens eerlijk: hoeveel aandacht krijgen de media er in? Deze blog met praktische mediatips van ETAGO zal je inspireren om driedubbel publiciteit met beursdeelname te behalen: voor, tijdens én er na. Media, journalisten en ook bloggers zijn een uitstekende bagagedrager om jouw klanten te vertellen wat jij op de beurs laat zien. Inclusief de download Mediachecklist Beursdeelname

Media worden vergeten óf krijgen grote rol

De andere kant is dat standhouders de media juist een grote rol geven met een persontvangst of zelfs een persconferentie. Er is echter niet vaak nieuws dat zo’n aanpak rechtvaardigt. Anders gezegd: een journalist heeft ook maar 24 uur in een dag en plant zijn beursbezoek strak. Of niet, omdat hij er gewoon geen tijd voor heeft. Veiliger dus om een persontvangst te combineren met iets dat je voor klanten op de beurs organiseert. Vinden ze waarschijnlijk ook veel leuker en interessanter.

3x kans: vooraf, tijdens en na de beursdeelname

Driedubbel publiciteit met je beursdeelname betekent vooraf, tijdens en na de beurs free publicity over onder meer je bedrijf, je visie, je producten en diensten en/of wat je op de beurs presenteert.

Vooraf kun je een persbericht uitsturen over je deelname en de beursnoviteiten. Tijdens de beurs kun je journalisten ontvangen en ze informeren via de persmap in de perskamer, of meedoen aan de dagkranten of beursvideo’s die mediapartners maken. En na de beurs kun je schrijven over activiteiten die je tijdens de beurs hebt georganiseerd, of informatie over de beurspresentatie integreren in blogs of columns die je publiceert in de media.

1. De journalist is je doelgroep

Benoem je je doelgroepen vooraf in het beursplan? De media en journalisten horen er ook bij. Zij zijn een uitstekende bagagedrager om over jouw beursnieuws via free publicity te communiceren als hun lezers jouw doelgroep zijn. Neem ze op in je plan.

Bereiken ook bloggers jouw klanten en relaties? Voeg hen dan ook toe. Zij vragen overigens meestal om een vergoeding.

2. Maak het mediaplan

Benoem welke titels on- en offline en welke journalisten en bloggers van belang zijn voor de beurs. Velen benaderen je zelf al met verzoek je beursnieuws toe te sturen en/of een advertentie te plaatsen. Ze krijgen je gegevens van de beursorganisator.

Breng in kaart hoe de media die voor jou van belang zijn berichten over de beurs, of ze beursspecials maken en wanneer die uitkomen. Ga nu al uit van de 3 momenten die er zijn om vooraf, tijdens en na de beurs in de media te komen. Wat kun je vooraf doen, welke kansen heb je tijdens de beursdagen en hoe kun je de zichtbaarheid in de media na de beurs verlengen?

Bepaal welk nieuws je wanneer wilt verspreiden en zet dat in een schema of een kalender. Afhankelijk hiervan stel je de social posts op en plan je deze in. Zijn er hashtags van de beurs die voor jouw beursdeelname relevant zijn? Begin er op tijd mee, uiterlijk 3 tot 4 maanden voor de beursdata en liever eerder, dan ben je op tijd voor alle deadlines.

En oh ja, zorg dat je bij ieder bericht of social post ook geschikt beeld hebt dat je beursinformatie ondersteunt. Als je dat benoemt in je mediaplan zul je beeld niet vergeten.

Vooraf bepaal je ook of er budget wordt vrijgemaakt om je beurspresentatie betaald onder de aandacht te brengen. Via free publicity en posts op social media kun je al heel wat bereik genereren als je hiervoor vooraf een goed en slim mediaplan kunt opstellen. Is er budget om te adverteren dan kun je extra bereik genereren.

Vooraf, tijdens en na de beursdeelname; dat zijn 3 momenten voor publiciteit met beursdeelname in de media

3. In de beurscatalogus en beursspecials

Veel beurzen hebben mediapartners die specials van hun titels uitbrengen over de beurs. Zijn het bladen of kranten dan besteden ze meestal gedurende meerdere edities aandacht aan het evenement. Als beursdeelnemer heb je dus meer dan eens een bagagedrager voor je berichtgeving, ook online overigens. Doe je dat slim, dan is nieuws uit te smeren over meerdere maanden. Natuurlijk besteden ook andere mediatitels die geen partner zijn aandacht aan de beurs.

De beurscatalogus die de beursorganisator zelf uitgeeft is ook een plek voor zichtbaarheid. Dit komt vaak neer op het plaatsen van een advertentie. Maar de inhoud bevat soms ook interviews en reportages. Presenteer je iets op de beurs dat daar echt interessant voor is, dan kan het zijn dat je er niet voor hoeft te betalen. Houd er echter altijd rekening mee dat er kosten mee gemoeid kunnen zijn. Je gegevens als standhouder staan er natuurlijk ook in, dus zorg dat je profiel volledig en correct is ingevuld.

Mocht je met de beursorganisator een speciale (media)deal hebben gesloten, dan is de beurscatalogus vaak juist de plek die je wordt geboden voor je verhaal. Evenals pagina’s in de uitgaven van de mediapartners. Dit is een besluit dat je meestal al vroegtijdig neemt bij het reserveren van standruimte. Het vormt een goed uitgangspunt voor je mediaplan.

Benieuwd wanneer de technische beurzen dit jaar zijn? Wij hebben een overzicht gemaakt! Deze agenda wordt jaarlijks geüpdate.

De overige tips vind je in de download hieronder!

Download: Mediachecklist Publiciteit met Beursdeelname

Ben je geïnspireerd geraakt om met je beursnieuws in de media te komen? Mooi! Als geheugensteun krijg je van ETAGO een A4 voor je met het overzicht van de 9 mediatips: de Mediachecklist publiciteit met beursdeelname. Je downloadt hem hier gratis.

 

Over de auteur

Redactie ETAGO

ETAGO brengt praktische kennis, tools en voorbeelden over ondernemen, persoonlijke groei en marketing. Afkomstig van experts die hun kennis en ervaring maximaal willen delen. Met focus op het technische mkb. Ontwikkel jezelf met cursussen, workshops, artikelen en tools om te groeien, inspireer elkaar bij bijeenkomsten bij jou in de buurt en bouw je netwerk met mensen die snappen wat je bezighoudt. Versnel je ontwikkeling met ETAGO!