Stadsarchief Delft wint categorieprijs Brick Award | Persbericht

Stadsarchief Delft wint categorieprijs Brick Award | Persbericht

PERSBERICHT

24 september 2020

Het ontwerp voor het Stadsarchief van Delft van Jan Peter Wingender (Office Winhov en Gottlieb Paludan Architects) won de Brick Award 20 in de categorie Working together. De winnaars van deze prijs voor internationale baksteenarchitectuur zijn op 23 september bekendgemaakt. De overall ‘Grand Prize’ winnaar is de Silesia University’s Radio and TV Department in het Poolse Katowice. Naast de 6 winnaars waren er nog 44 genomineerde projecten uit 644 inzendingen uit 55 landen voor de Brick Award, die tweejaarlijks door Wienerberger wordt uitgereikt.

Het nieuwe Stadsarchief Delft verwijst naar de traditie van baksteenarchitectuur in het historische centrum, waardoor dit belangrijke stadspand een tijdloos en robuust karakter krijgt. Het archief heeft de enigszins tegenstrijdige taak om waardevolle documenten te beschermen tegen invloeden van buitenaf én ze toegankelijk te maken voor het publiek. Het gebouw combineert deze twee functies in de vorm van een enorme, geabstraheerde boekenplank: slanke platen van geprefabriceerde betondelen vormen de planken met ertussen op verschillende lengtes bakstenen pilasters die uitsteken en doen denken aan boekruggen.

Architect Jan Peter Wingender van Office Winhov en Gottlieb Paludan Architects deelde het archief op in twee delen: de open begane grond met studiezalen, cafetaria en kantoren, en erboven de verdieping met gesloten gevels die het archief omsluiten. Het is een kennisopslagplaats, een schatkamer en een studieplek tegelijk. Wingender is verguld als winnaar en zegt: “De Brick Award is een eervolle prijs die ook opdrachtgever gemeente Delft toekomt!”
Kijk voor meer informatie op https://www.wienerberger.nl/inspiratie/brick-award.html.

De overall winnaar van de Brick Award werd dit jaar de Silesia University’s Radio and TV Department in Katowice. De faculteit voor radio en televisie laat zien hoe een gebouw in het stadscentrum innovatief kan zijn en tegelijkertijd een bewaker en vertolker van het verleden. Foto: Adrià Goula.

Dé setting voor filmstudenten in Katowice

In totaal zijn tijdens de negende editie van de Brick Award zes prijzen uitgereikt; naast vijf categorieprijzen ook de Grand Prize, alle gekozen door een onafhankelijke internationale jury. De overall winnaar werd de Silesia University’s Radio and TV Department in Katowice van BAAS Arquitectura, Grupa 5 artchitekci and Maleccy biuro projektowe, genomineerd in de categorie Sharing public spaces.
De architecten van deze faculteit voor radio en televisie laten zien hoe een gebouw in het stadscentrum innovatief kan zijn en tegelijkertijd een bewaker en vertolker van het verleden. Het is een beklijvend ontwerp en een perfecte setting voor filmstudenten. Een oude donkere bakstenen huurkazerne is gerenoveerd en verpakt in een scherm van bakstenen. Het gebouw heeft een consistente textuur: nieuwe bakstenen zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als de stenen van het 19e-eeuwse gebouw.

Over Wienerberger

Wienerberger is overtuigd van de kracht van keramiek. Als ‘partner in keramiek’ heeft het bedrijf de ambitie om de belangrijkste en meest toegankelijke kennisbron te zijn voor alles wat te maken heeft met keramisch bouwen en bestraten. Samen met opdrachtgevers en partners zoekt Wienerberger steeds naar nieuwe toepassingen om onze (toekomstige) leefomgeving vorm te geven. De topmerken Terca, Poriso, Porotherm en Koramic vormen een inspiratiebron voor architecten en bouwprofessionals. Kijk voor meer informatie en inspiratie op de website: https://www.wienerberger.nl.

Over de auteur

Redactie ETAGO

ETAGO brengt praktische kennis, tools en voorbeelden over ondernemen, persoonlijke groei en marketing. Afkomstig van experts die hun kennis en ervaring maximaal willen delen. Met focus op het technische mkb. Ontwikkel jezelf met cursussen, workshops, artikelen en tools om te groeien, inspireer elkaar bij bijeenkomsten bij jou in de buurt en bouw je netwerk met mensen die snappen wat je bezighoudt. Versnel je ontwikkeling met ETAGO!