Scenario2040: studie Techniek Nederland over toekomst voor installatiebranche

Scenario2040: studie Techniek Nederland over toekomst voor installatiebranche

Hoe ziet onze samenleving er over twintig jaar uit? Zijn we op dezelfde voet verder gegaan, of is het roer inmiddels om? In de studie SCENARIO2040 van Techniek Nederland worden twee uitersten geschetst. Twee totaal verschillende scenario’s, met focus op de toekomst voor de installatiebranche. Wat de toekomst ook brengt, één ding is zeker: om mee te kunnen blijven doen, moeten professionals in de installatiebranche hun kennis en vaardigheden continu ontwikkelen.

Niemand kan in de toekomst kijken. Zeker in deze tijden is het ongewis wat er gaat gebeuren. Maar een aantal ontwikkelingen is met enige zekerheid te voorspellen, zo staat in het rapport te lezen. Zo is Nederland over twintig jaar gegroeid tot circa 18,5 miljoen inwoners, vooral door immigratie. Om ons heen worden steeds meer gegevens geregistreerd en gebruikt door algoritmes, kunstmatige intelligentie en robots. Elektrificatie en waterstof als transport- en opslagmedium zijn de norm. Hergebruik en terugwinning uit reststromen zijn geperfectioneerd. Beschermende coatings en beton zijn in staat zichzelf te repareren. Technologische ontwikkelingen maken veel producten en diensten goedkoper.

Scenario’s installatiebranche

Deze ontwikkelingen kunnen worden benoemd op basis van de trends die nu al zijn ingezet. Hoe de economie en de technische sector in die ontwikkelingen meebewegen, is allerminst zeker. Grofweg kan het twee kanten op gaan. In de studie SCENARIO2040 van Techniek Nederland worden deze scenario’s beschreven op basis van de denkbeelden van experts en stakeholders en visies vanuit de maatschappij.

In het eerste scenario wordt technologie snel ontwikkeld, slechts een slinkend aantal mensen kan dit betalen

Het eerste scenario is ‘De vlucht vooruit’. Volgens dat scenario gaan we op de oude, vertrouwde voet verder. Welvaartsgroei is het hoogste doel, ervan uitgaande dat de markteconomie en technologie alle problemen zullen oplossen. Op termijn wordt het Oosten belangrijker en leidend. Zij hebben de grootste economieën en bedrijven en de meeste wetenschappers. Er is een tweedeling tussen grote bedrijven met generieke diensten en specialistische kleinere bedrijven.

Technologie is onbegrensd

En de technische sector? In dit scenario zijn grote technologiebedrijven leidend. De technologie is onbegrensd en versterkt de maatschappelijke problemen, zoals ongelijkheid. Technologie wordt snel ontwikkeld, maar een slinkend aantal mensen kan dit betalen. Installateurs voeren hun werkzaamheden uit via platforms die door artificial intelligence worden aangestuurd. In de zakelijke markt blijft de vraag naar hoogwaardige technische kennis groot. Daar zullen specialistische installatiebedrijven hun sterke positie weten vast te houden.

Het roer radicaal om?

In het tweede scenario gaat dankzij technologische ontwikkelingen het roer radicaal om. In de ‘Green New Deal’ ligt de nadruk op het welzijn van mens, natuur en milieu. Technologie is dienstbaar en draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals klimaatverandering. De technische sector heeft een krachtig, groen imago en een grote aantrekkingskracht op jonge, ambitieuze technici die nu nog op de basisschool of in de peuterklas zitten.

In het tweede scenario wordt vervuiling beprijsd en worden duurzame technologieën en producten populair

Uiteraard is de hele woningvoorraad aardgasvrij dankzij hoogwaardige innovaties en een succesvolle wijkaanpak. Doordat vervuiling wordt beprijsd, worden duurzame technologieën en producten populair. (Tech)bedrijven en technologie zijn tijdig gereguleerd en dienen de maatschappij. De Nederlandse installatiebranche loopt internationaal voorop qua duurzaamheid, waarbij een veelvoud aan installatiebedrijven zich toelegt op (de)montage of datagedreven diensten. Zo bevordert de technische sector de circulariteit van producten.

Ietsje dichterbij: CONNECT2025

Vind je dit allemaal nog erg vaag? Dat kunnen we ons voorstellen! Kijk dan ook eens naar het rapport dat Techniek Nederland 2 jaar geleden publiceerde: CONNECT2025, dit rapport geeft zicht op de impact van techniek, voor een Nederland op weg naar 2025.

Ontwikkel je met ETAGO

Hoe nu verder? Wat de toekomst ook brengt, zetten de rapporten van Techniek Nederland (het voormalige UNETO VNI) je in elk geval aan het denken. We moeten blijven ontwikkelen, zoveel is zeker. ETAGO helpt je daarbij met artikelen, ebooks, checklists én met studiemateriaal in de vorm van cursussen en workshops. Lees bijvoorbeeld deze ETAGO-blog over de kennis en inspiratie van futurist Richard van Hooijdonk.

De toekomst een bedreiging? Wel voor wie stil staat. Voor de professional die zich blijft ontwikkelen, biedt de toekomst onbegrensde mogelijkheden. Op www.etago.nl vind je inspiratie om die vorm te geven!

 

Over de auteur

Redactie ETAGO

ETAGO brengt praktische kennis, tools en voorbeelden over ondernemen, persoonlijke groei en marketing. Afkomstig van experts die hun kennis en ervaring maximaal willen delen. Met focus op het technische mkb. Ontwikkel jezelf met cursussen, workshops, artikelen en tools om te groeien, inspireer elkaar bij bijeenkomsten bij jou in de buurt en bouw je netwerk met mensen die snappen wat je bezighoudt. Versnel je ontwikkeling met ETAGO!