Sinds de nieuwbouw van het gas af is, is een woning gemiddeld 15.000 euro duurder dan voorheen volgens het EIB. De prijsstijging verklaart zich door de hogere energieneutrale ambities. Daarnaast zijn de materialen duurder geworden en hebben we ook ambities op het gebied van biobased en circulair bouwen. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar, want de kosten rijzen de pan uit. Door onder andere Total Cost of Ownership en Netto contante waarde kan het toch: verdienen met verduurzamen.
Recent sprak ik een installateur over de ventilatiebuizen voor een project. Ik wilde graag de ronde ribbelbuizen met de gladde binnenzijde. Hij zei dat ik de vierkante instort buizen moest kiezen, “want die komen er toch in als er wordt bezuinigd. Dan hoefde hij het niet twee keer uit te rekenen en te tekenen.”
Maar de ronde ribbelbuizen zijn antischimmel en glad aan de binnenzijde, zodat ze niet gereinigd hoeven te worden, zie het plaatje hierboven. De vierkante moeten minimaal om de 10 jaar gereinigd worden en maken ook te veel geluid. Goedkoop is hier dus duurkoop.
Lagere exploitatiekosten
Toch is de spreuk goedkoop is duurkoop maar deels waar, want als je het goed doet zijn de exploitatiekosten veel lager dan voorheen. In een nieuwbouw appartement met een gasketel betaalde je zeker 80 euro per maand aan energiekosten voor gas en elektra. Nu de energiekosten stijgen kan dat zo oplopen tot 110 euro per maand.
Total Cost of Ownership
Wel eens van Total Cost of Ownership gehoord, TCO? Door de energiekosten goed door te rekenen met onze hoge ambities, kan het wel eens zijn dat de totale energiekosten tussen de 0 en de 20 euro komen te liggen en dat ze bij hogere energiekosten toch niet veel hoger worden dan 25 euro per maand. Dit creëert een split incentive want de huurder strijkt dit voordeeltje op en niet de verhuurder. Of de koper moet dieper in de buidel tasten als hij een nieuw huis koopt met deze hoge ambities.
Netto contante waarde
Uiteindelijk is dit op den duur goedkoper zowel voor de koper als de verhuurder, want je kan die besparing van 90 euro per maand goed omzetten in netto contante waarde. Ook is het voor de verhuurder mogelijk om een Energie Prestatie Vergoeding (EPV) te vragen aan de huurder. Voor een appartement van 70 m2 kan dat oplopen tot 107,80 euro per maand. Dat is netto contant met de huidige rentestand over 30 jaar toch een mooi bedrag van maar liefst 36.960 euro!
Nieuw bouwen
Ik merk vaak dat er veel bedrijven, architecten, adviseurs, aannemers en installateurs zijn die dit sommetje niet kunnen maken. En dus ook niet aan de opdrachtgever een advies kunnen geven of ze een individueel, collectief of een ESCO (energy service company) installatie moeten gaan maken. Dit is jammer, want de kosten van de exploitatie zijn vele malen hoger dan de investering.
Als je dit wel kunt en je weet het ook nog op een goede manier te brengen, kun je een duurzame ambitie ook daadwerkelijk realiseren.
Iedereen wil duurzaam
Ik kom de laatste 3 jaren niemand meer tegen die niet een duurzaam gebouw of duurzame woningen wil maken. Maar het gaat altijd al snel over de investering en het budget. En dan wordt de hele ambitie meestal weer snel los gelaten en dan maken we het weer zodanig dat het net in de toetsing valt van de BENG voorwaarden.
Jammer want met een beetje inzicht kan je echt verdienen met verduurzamen!
Verdienen met Verduurzamen in de bouw
Ook ontdekken hoe je kunt verdienen met verduurzamen? Met Saskia de Jong geef ik regelmatig webinars en cursussen. Houd onze socials en de website in de gaten. Hierin leer ik je onder andere hoe je Total Cost of Ownership en de Netto contante waarde kan berekenen.