‘Het is toch altijd goed gegaan?’ Dat is een uitspraak waaraan vaak gerefereerd wordt als ik met leidinggevenden praat over medewerkers die in de weerstand gaan als ze gevraagd wordt hun werk anders te doen of om een cursus te volgen. Het is toch altijd goed gegaan? Ja misschien, maar de wereld verandert en ook steeds sneller. Verandering is de enige constante, een waarheid als een koe. Werk dus steeds aan je persoonlijke ontwikkeling, dan raak je niet achterop. Dat geldt voor de ondernemer en de manager, maar ook voor de medewerker en het team.
Tsja, het is toch altijd goed gegaan? Waarom zou je het dan ineens anders gaan doen. Dat kost tijd, moeite, energie, geld…. Waarom zou je???
Nou, omdat de wereld verandert….
En de kunst is om dat te kunnen bijhouden.
Het is een absolute must om continu te kijken wat er beter kan. Als ondernemer, manager en als werknemer. Aanpassen is een overlevingsstrategie. Pas je je niet aan dan kom je steeds verder achterop. En kom je op een punt dat je het nooit meer kunt inhalen.
Aanpassen is noodzaak. Micro en macro. Voor individu en voor organisaties.
Maar…. Waarom is aanpassen dan zo moeilijk? Omdat veel mensen toch steeds het gevoel willen hebben dat ze goed genoeg zijn. Dat is een hele sterke basisbehoefte om fijn (samen) te leven, en ook om fijn (samen) te werken.
‘Moet het nu alweer anders??’
Als je steeds moet aanpassen, dan heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Dus ga je in de weerstand. ‘Moet het nu alweer anders?’
Misschien is de conclusie ook wel: ‘zie je wel, de vorige verandering heeft ook niet geholpen, dus het heeft geen zin om nu weer iets anders te doen’.
Mensen proberen alles overzichtelijk te houden, dan weten ze waar ze aan toe zijn. Maar in deze steeds sneller veranderende wereld werkt dat niet meer om te kunnen overleven. Een mooie uitspraak: Verandering is de enige constante, een waarheid als een koe.
Om te overleven in de steeds sneller veranderende wereld werkt alleen overzicht houden niet
Voorbeeld: mensen die niet werken een hun persoonlijke ontwikkeling en zich niet aanpassen aan het digitale tijdperk kunnen op een gegeven moment niet meer zelf hun bankzaken regelen. Daar kun je natuurlijk wat van vinden, vroeger was het toch ook goed? Maar de ontwikkelingen zijn nou eenmaal zo. En als je er niet in mee gaat, kom je meedogenloos aan de zijkant van de maatschappij te staan.
Wie zich blijft ontwikkelen blijft aangesloten
Zo werkt het ook met bedrijven. De ontwikkelingen gaan heel snel; denk aan nieuwe machines, technieken, betere cq snellere processen, automatisering. Groei je niet mee met technische ontwikkelingen, dan zal dat op een gegeven moment nadelig gaan werken. Werk je ook niet of nauwelijks aan je persoonlijke ontwikkeling, dan ga je langzaam maar zeker de aansluiting met de markt verliezen: je gaat klanten mislopen omdat de concurrent wél is meegegaan met zijn tijd. Of er gaat een groot verloop ontstaan, dan wel dat er geen nieuwe medewerkers meer te vinden zijn voor je zwaar verouderde bedrijf.
Soft skills tellen meer dan ooit
Zoek jij ook bagage om aan de bal te blijven? In de huidige maatschappij tellen soft skills meer dan ooit: empathie, kritisch denken, probleemoplossend vermogen, communicatieve eigenschappen, samenwerken in teams, creativiteit. Juist die stimuleren innovatie en zijn het fundament voor duurzame vooruitgang.
Lees in dit blog meer over soft skills en actiepunten om direct praktische stappen te zetten om te bouwen aan jezelf en/of je bedrijf. Het geeft kennis en inspiratie na te denken over wie je bent, wat je wilt en waar je naartoe wilt. Voor jezelf, of de organisatie waar je eigenaar van bent of voor werkt.
Blijf medewerkers scholen
Het is daarom noodzaak om jezelf en de medewerkers blijvend te scholen, niet alleen op de inhoud van het werk, maar ook met betrekking tot flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Dit laatste gaat vooral over persoonlijke ontwikkeling en zal dan ook juist goed met coaching aangepakt worden dan met bijvoorbeeld een klassikale cursus.
Haal medewerkers uit hun comfortzone en stimuleer hen zich verder te ontwikkelen
Coachend leiderschap is tegenwoordig veel belangrijker geworden dan het leidinggeven op enkel en alleen inhoudelijk niveau. Was het vroeger heel normaal als de ‘beste vakman’ de leiding kreeg over zijn collega’s, tegenwoordig zou er meer moeten worden gevraagd dan alleen die inhoudelijke kennis en ervaring. Het gaat ook over motiveren, inspireren, het beste uit je mensen halen en hen te stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling.
Uit de comfortzone
En dat doe je door medewerkers uit de comfortzone te halen. Door ze te laten weten dat je groot vertrouwen in ze hebt, en ze toch ook stimuleert zich verder te ontwikkelen op diverse vlakken. Dat ze én goed genoeg zijn, én dat ze nog wat te leren hebben. Misschien vreemd, maar dat kan wel degelijk samengaan.
Een extra tip: geef je medewerkers ook meer informatie over het waarom van de gewenste ontwikkeling. Bijvoorbeeld over marktontwikkelingen, over wensen van klanten, over concurrenten, over cijfers binnen het bedrijf. Betrek ze er bij, zodat ze meer achtergrond hebben en ze beter zullen begrijpen dat het kader veel breder is dan hun functioneren alleen.
Persoonlijke ontwikkeling van levensbelang
Een lerende organisatie, waar blijvende ontwikkeling hoog op de agenda staat, zal een grotere kans op hebben op continuïteit dan de bedrijven die in het verleden blijven hangen. Persoonlijke ontwikkeling blijft van levensbelang, voor de ondernemer, de manager, de medewerker. Niet alleen voor je eigen werk, maar ook voor de samenwerking en de effectiviteit van het team.
Doe mee met 1 van mijn workshops!
Wil je leren hoe je je team kunt verbeteren? Eén van de workshops die ik bij ETAGO geef is ‘Verbeter je team, verminder je faalkosten’. Als je met je team stappen wilt maken, dan is deze workshop zeker een aanrader. Ik hoop je er te ontmoeten!